Danske virksomheder eksporterer årligt for cirka 8,5 milliarder kroner til New Zealand (2022). Langt størstedelen er skibsfragt, som også forventes at stige som følge af billigere varehandel

Foto: Getty
23.04.24 DIB Nyheder

Nu bliver eksport til New Zealand lettere og billigere

Virksomheder i EU slipper fra 1. maj for 140 millioner euro årligt i told til New Zealand. Samtidig bliver det administrative bøvl også mindre.

Samhandlen i varer og tjenester mellem EU og New Zealand har de seneste år været stigende til en årlig værdi på cirka13,5 milliarder euro (2022). 1. maj træder en ny omfattende handelsaftale i stand, som vil spare europæiske virksomheder i omegnen af 140 millioner euro årligt i told. Det forventes, at samhandlen vil stige med op til 30 procent.

- Selvom der er tale om liberalisering af toldtariffer på et i forvejen lavt niveau i New Zealand, så er det positivt, at EU i geopolitisk tumultariske tider kommer i mål med nye handelspolitiske aftaler, der letter den globale handel, og har en reel betydning for danske og europæiske virksomheder, siger Peter Thagesen, chef for global handel og investeringer i DI.

Danske virksomheder eksporterer årligt for cirka 8,5 milliarder kroner til New Zealand (2022). Langt størstedelen er skibsfragt, som også forventes at stige som følge af den billigere varehandel. Derudover vil aftalen også gavne dansk vareeksport, hvor ’maskiner og tilbehør til industrien’ i 2023 var den største danske varekategori med en eksport på 220 millioner kroner.

Mens aftalen sikrer, at alle EU-varer kan eksporteres toldfrit, bliver særligt sensitive landbrugs- og fødevarer i EU beskyttet med et kvotesystem med reduceret told.

Læs også: Corona sender digitale eksportcertifikater på himmelflugt

Eksport til New Zealand

Letter også administrativt bøvl 

Handelsaftalen letter også en række dokumentationskrav. Det gælder blandt andet i forhold til oprindelse, hvor det nu vil være tilstrækkeligt med et dokument om oprindelse fra eksportøren.

På EU Kommissionens hjemmeside Access2Markets kan man finde et overblik over alle EU’s handelsaftaler, og ud fra en søgning på varekode og destination fremgår alle nødvendige oplysninger i forbindelse med eksport og import.

Ved spørgsmål til frihandelsaftalen med New Zealand, eller til at bruge Access2Markets, er du som medlem af DI velkommen til at række ud til chefkonsulent Jens Hauberg Nielsen på jehn@di.dk eller +45 27475196.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jens Hauberg Nielsen

Jens Hauberg Nielsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3258
  • Mobil +45 2747 5196
  • E-mail jehn@di.dk

Relateret indhold