DANSK TOG: JERNBANEN MÅ UD AF SLÆBESPORET

08-04-2013

En ny brancheforening, Dansk Tog, bliver i dag introduceret på TØF-konferencen i København. Foreningen består af togselskaber med interesse i at køre tog i Danmark, og Dansk Togs formand vil præsentere foreningens ambitioner for jernbanen i Danmark.

Jernbanen i Danmark skal op i gear. Det mener den nyetablerede brancheforening Dansk Tog, der i dag præsenterer sit bud på fremtidens jernbane.

»Folketinget har en erklæret målsætning om at fordoble antallet af togpassagerer inden udgangen af 2030, og det er en ambition, som vi støtter fuldt ud. Dog mener vi, at det kun vil være muligt at indfri målsætningen, hvis der bliver skabt større konkurrence på jernbanen, så det sikres, at skatteyderne får mest muligt togdrift for pengene,« siger Thomas Øster, der er administrerende direktør i Arriva Danmark og formand for Dansk Tog.

Foreningen varetager erhvervspolitiske interesser for jernbanevirksomheder med interesse i at køre tog i Danmark – og arbejder for en større markedsorientering og konkurrence om de offentlige indkøb af togdrift.

»Der er mange eksempler på, at konkurrence skaber udvikling og effektivitet – både på jernbanen og i andre brancher, og derfor vil det være oplagt at sende flere togstrækninger i udbud. Der er allerede skabt fantastiske resultater i busbranchen, efter at markedet er blevet næsten fuldt liberaliseret, og det samme kan ske på jernbanen, hvis man åbner op for mere konkurrence,« siger Thomas Øster.

Rigsrevisionen har beregnet, at staten sparede 300 millioner kroner – svarende til 18 procent – i perioden 2003 til 2010 ved at sende togtrafikken i Midt- og Vestjylland i udbud og indgå kontrakt med Arriva. Staten har sparet yderligere 10 procent ved genudbuddet, som Arriva også vandt.

Dansk Tog
Dansk Tog er en nyetableret brancheforening for togselskaber med interesse i at køre tog i Danmark. Foreningen arbejder for en større markedsorientering, effektivitet og konkurrence om togdriften i Danmark og består indtil videre af Abellio Scandinavia, Arriva Danmark og SJ Denmark.

KONTAKT INFORMATION